Tidigare inlägg  
  Varning för doping!  
  Undantagen - Multi & Macro  
  Var tog mineralerna vägen?  
  Hur fodrar du?  
  Magra tider för hästarna  
  Hur Hyaluron 365 fungerar  
  Freddes hästar har fokus  
  Kvickrot - om hästen får välja  
  Våra bloggare  
  Jenny Talinsson  
  Stallchef Grevlunda
Skriver om arbetet på Grevlunda
 
  Johan Herner  
  Kusk
Skriver om internationell körsport
 
  Katie & Daniel  
  Islandshästryttare
Skriver om utbildning och tävling
 
  Paulinda Friberg  
  Dressyrryttare
Skriver om träning och tävling
 
  Sofia Nilsson Falkman  
  Tränar i Belgien
Skriver om att träna utomlands
 
  Teamcrescentdare  
  Cyklister
Skriver om dream.aim.reach.elevate
 
  Torbjörn Carlsson  
  Marknadsansvarig på Trikem
Skriver om marknad, människor & djur
 
Torbjörn Carlsson
 
Marknadsansvarig på Trikem
Bloggar om marknad, människor & djur
Varning för doping!
2015-04-06
Senaste veckan har jag träffat många aktiva tävlingsryttare som inte haft kunskap om de nya karensreglerna och alltså riskerat att bli "dopingfall".

Den vanligaste okunskapen rör 3 ämnen:

1. Mentol har numera 96 tim. karens. Det innebär att i princip alla liniment och kylgeler på marknaden har karens. Det är därför Trikem nu har lanserat karensfria liniment och kylgel.

2. Glukosamin har också 96 tim. karens.

3. Aloe Vera har lagstiftat 96 tim. karens.

Svensk Travsport (ST) bedömer inte längre karenstid för enskilda produkter, utan regelverket baseras istället på de ämnen som används. ST har också ingått ett avtal med Branschföreningen Svenska Djurvårdsprodukter (BSD) och överlåtit åt tillverkare och importörer som är medlemmar i BSD att på produkterna tydligt ange eventuella karenstider.

Produkter från medlemmar i BSD ska vara tydligt märkta med karenstider i de fall de förekommer. Om en produkt har BSDs märke kan du vara säker på att den INTE har karenstid om detta inte är angett på förpackningen.

BSDs avtal med ST skyddar utövare som använder BSD märkta produkter om dessa trots allt skulle ge utslag vid dopingprov förutsatt att utövaren använt produkterna enligt tillverkarens föreskrifter.

Läs mer om BSD på www.djurvard.se - där finns också länk till den kompletta gällande karenslistan.
 
 
 
Undantagen - Multi & Macro
2015-03-22
Jag skriver helst inga subjektiva inlägg om våra produkters förträfflighet. Bättre att produkterna och kunders erfarenheter får tala för sig själv.

Men nu kommer undantaget!

Marknaden översvämmas av olika vitamin- och mineraltillskott. Studerar man innehållet är de flesta kopior på varandra - alltså formulerade utifrån gammal vedertagen sanning.

Under 2 år har vi arbetat med utvecklingen av VIMITAL Multi Pro Balance. Utifrån mängder med grovfoderanalyser har vi kartlagt generella brister. Med stöd i senaste internationella forskning kring hur mineraler, spårämnen och vitaminer påverkar kroppens kemifabrik, har vi balanserat formuleringen efter dagens behov och brister. En del ämnen har vi minskat, många har behövt ökas och flera nya har kommit till.

Resultatet ser vi idag både på hobby- och elithästar som stått på Multi sedan i somras. Alla ägare säger att de aldrig haft så fina hästar vid den här årstiden! Friska och sunda, med bra balanserad energi, få mag-/tarmproblem och fantastiska pälsar.

I utvecklingsarbetet med Multi insåg vi också att marknaden saknade ett rent välbalanserat makromineraltillskott - alltså främst de stora mineralerna som räknas i gram. Därför tog vi också fram Macro Pro Balance som tillsammans med Multi ger en heltäckande balans.

Många hästägare anser att man inte behöver ge mineral- och vitamintillskott om man har ett bra grovfoder eller när hästen betar.
Om det saknas mineraler och spårämnen i vallen så är naturligtvis behovet att tillföra dessa lika stort på sommaren som på vintern. Idag har vi ofta vallar med relativt få växtarter och utarmade jordar. Det begränsar hästens möjlighet att välja den föda som behövs. När vi sedan belastar hästen med träning året runt, är risken stor att det uppstår brister.

Ansvaret för näringsämnesbrister vilar på dig - eftersom du ställer kraven på prestation och reglerar vad hästen får äta. Vi rekommenderar att du ger VIMITAL Multi och Macro Pro Balance året runt för att vara säker på att din häst får bra förutsättningar att hålla igång hela sin kemifabrik.
 
 
 
Var tog mineralerna vägen?
2014-12-02
Hur ser din foderstat ut?

Vår lilla enkät under mässan på Friends visar att debatten kring kraftfoder och stärkelse gör att många hästägare prioriterar grovfoder och radikalt minskat kraftfodergivan.
Bra!

Men tyvärr verkar mineralerna och vitaminerna blivit bortglömda. På direkt fråga är det få som ger mineral- och vitamintillskott.
Mindre bra!

Jag tror att det blivit ett litet feltänk här.
I takt med att helfoder (musli, pellets etc.) blev dominerande kraftfoder, har ett av argumenten varit att det är komplett om man har ett bra grovfoder.
Säkert så, men då förutsätter detta att man ger den rekommenderade mängden kraftfoder + att man verkligen har ett bra grovfoder!
Med mindre mängd helfoder ger du naturligtvis också mindre mängd av tillsatta mineraler, vitaminer och spårämne.

Då blir det extra viktigt att grovfodret verkligen innehåller alla de näringsämnen som behövs.
Det gör det förmodligen INTE!
Utarmningen av jordarna har minskat näringsinnehållet och risken för brister är stor. Och då kan du inte heller trösta dig med att grovfodret är analyserat.
Analysen ger bara svar på de ämnen du frågar efter - oftast bara de stora makromineralerna. Resten analyserar vi inte och alltså vet vi ingenting.

Hästen behöver komplett balanserat tillskott av mineraler, vitaminer och spårämnen för att hålla igång sin näringsfabrik, hålla sig frisk och inte minst kunna prestera.
Det är egentligen ganska basic - men kanske bortglömt!


 
 
 
Den vassaste på marknaden!
Bara rena macromineraler
Hur fodrar du?
2014-05-06
Jag har frågat många skickliga ryttare och kuskar om deras foderstater. Man blir bara förvirrad. Allt från 1,5 till 9 kg kraftfoder per dag och från 5 till 12 kg grovfoder. Då pratar vi bara om högpresterande hästar hos eliten i sina respektive grenar.

Några bra svar på varför det är så stora skillnader har jag inte fått. Det vanligaste är att man tycker att hästarna fungerar och mår bra. Det kan ifrågasättas med tanke på att det finns klara indikationer på att cirka 60% av tävlingshästarna har mågsårsåkommor och bland galoppörer är siffran över 90%.
Hästarna kan kanske må bättre och prestera mer - längre...

Kanske är det svårigheten att ge hästen tillräcklig mängd energi för den tävlingsverksamhet vi bedriver, som skapat väldigt konstiga foderstater. Kanske används kraftfoder som raketbränsle. Vill man få ut mer prestation så öser man på med mer kraftfoder.
En enkel logik - men ack så fel.

En lågpresterande häst får cirka 75% av sitt energibehov från stråfoder. Stärkelse, protein och fett är källor för resterande 25%. Ökar prestationen hinner/orkar inte hästen äta mer stråfoder. Det krävs energirikare kraftfoder.
Mer prestationskrav - mer kraftfoder.
Stärkelserik kraftfoder bromsar upp matsmältningsflödet och lägger sig som en klump i botten på magsäcken. Magsyrans nivå stiger och når den känsliga övre delen av magsäcken. Dessutom höjs pH-värdet vilket både minskar nedbrytningen av proteiner (=sämre foderutnyttjande) och hämmar utslagningen av toxiska bakterier i födan.

Amylas är ett enzym som hästen producerar i tunntarmen för att kunna bryta ner stärkelse. Eftersom hästen under 1000-tals år bara fått mycket små mängder stärkelse i gräs, produceras en mycket begränsad mängd Amylas.
Alltså - hästen kan inte bryta ner och tillgodogöra sig stora stärkelsegivor.

När icke nedbruten stärkelse kommer ut i grovtarmen förstörs grovtarmsjäsningen och energiuttaget från stråfodret minskar. Resultatet av alltför stora stärkelserika kraftfodergivor blir:
• att energinettot och foderutnyttjandet minskar.
• ökad risk för magsår och dålig tarmflora, vilket leder till sämre näringupptag, sämre immunförsvar och ökad sjukdomsrisk.
Ovanpå allt annat elände får vi en stressad häst som lägger massor av energi på fel saker, får högre kroppstemperatur och förlorar vätska av svettning.

OK mindre kraftfoder - men tävlingshästen behöver ju mer energi.
Lösningen är att fördela behovet på olika högvärdiga energikällor. Fett är 3,5 gång mer energirikt än stärkelse och därför ett bra komplement. Men även nedbrytningen av långa fettsyror begränsas av hästens produktion av enzym (Lipas).
Därför har Trikem utvecklat Energy Pro Balance. En fettrik olja blandad av korta, medel och långa fettsyror. De kortare fettsyrorna kräver mindre enzym och är lättare för hästen att ta upp. Därför blir Energy en väldigt effektiv energikälla. 1 dl Energy motsvarar 3,5-4 dl kraftfoder och du kan ge cirka 4 dl Energy per måltid. Motsvarar alltså ungefär 1,5 kg mindre stärkelserikt kraftfoder.

Resultatet är en lugnare och sundare häst med större uthållighet och explosivitet i arbetet. Dessutom mindre svettning, skonsamt för musklerna och därmed snabbare återhämtning.

Låter för bra för att vara sant?
Fråga Jönsson/Pantsu på Flyinge, galopptränarna Brian Wilson och Peter Jardby, kusken Johan Herner, distansryttaren Frida Ekström, travtränaren Helena Burman eller dressyrryttaren Paulinda Friberg.
Det är bara några av alla som förvandlat galen stressenergi till lugn balanserad power som varar hur länge som helst.
Och insett att hästarna kan må bättre och prestera mer!

Som sagt - hur fodrar du?
 
 
 
VIMITAL Energy Pro Balance finns i 5 och 10 lit.
Magra tider för hästarna
2014-01-10
Nu stundar hästarnas tuffaste tid.

Inte för att människornas plånböcker kanske är extra tunna efter julens överflöd. Nä, det handlar mer om att det härliga gräset som lagrades in för 6 månader sedan, börjar bli lite näringsfattigt. Och att vintervilan avskaffats i samma takt som ridhus vuxit upp och tävlingssäsongen förlängts.
Det är förhållandet mellan arbete och näringsintag som kan skapa brister. Den risken är hög under årets 3-4 första månader.

- Inga problem, säger du som ibland tar av täckena, kollar hästarnas hull och kompenserar med lite extra kraftfoder.

Det är inte bara hullet som är problemet, utan alla de andra cirka 70-90 näringsämne som en häst i träning behöver för att kroppen ska fungera och hålla sig frisk. Finns de inte i fodret så har inte hästen så stora möjligheter att hitta dem i vintergrushagen bland samma hö som den äter i boxen.

Extra vitaminer, mineraler och spårämnen är en god investering om du vill ge hästen en bra start på det nya året!